Якимівські краєзнавці презентували Книги памяті до 70-ї річниці визволення району

Четверг, 14 Ноябрь 2013 09:17
Оцените материал
(0 голосов)

«Ніхто не забутий» — саме під таким гаслом сьогодні можна об'єднати дві книги, які у рукописах надійшли до Якимівського районного історико-краєзнавчого музею. Всі вони підготовлені до 70-ї річниці визволення Якимівського району. Їх авторами та упорядниками є вчителі, краєзнавці, небайдужі до своєї минувшини люди: Мазаєва Наталя Феофанівна та Арестенко Геннадій Петрович.

Це Книги пам'яті сіл Ленінське та Червоноармійське. Хоча між ними багато спільного, та невелика різниця є. У Книзі пам'яті с. Ленінське Н.Ф. Мазаєвою зібрані сотні прізвищ радянських воїнів, які полягли восени 1943 року під час прориву добре укріпленої фашистської оборонної лінії Вотан на схилах річки Молочна.

 

Так, ми не можемо встановити прізвища кожного конкретного знайденого солдата, але вони — з того довжелезного списку, який поданий вчителем-краєзнавцем у своїй Книзі пам'яті.

 

Окрім того, перестає бути безіменною братська могила в селі Богатир. Більше сотні радянських воїнів поховані тут. І багато років сюди на безіменну могилу приїздили родичі загиблих. Тепер Н.Ф. Мазаєва зібрала списки цих воїнів і онуки та правнуки зможуть приїхати і вклонитися своїм славним звитяжцям.

 

Наталя Феофанівна подає інформацію про своїх земляків, які хоробро билися на фронтах Великої Вітчизняної війни і які віддали найдорожче — життя — за здобуття перемоги над фашизмом.

 

У книзі Г.П.Арестенка також зібрані і уточнені прізвища радянських воїнів, які віддали свої життя восени 1943 року за визволення села Червоноармійське.

 

Не було точної інформації про місце поховання декількох бійців. Геннадій Петрович, окрім архіву, збирав спогади односельців, опрацьовував отримані матеріали. Тепер встановлено і місце поховань воїнів-визволителів і, навіть, віднайдено нові прізвища.

 

За спогадами місцевих жителів краєзнавцю вдалось встановити деталі повітряних боїв над сучасними селами Червоноармійське, Гвардійське, Переможне. Геннадій Петрович у своїй Книзі пам'яті подає біографічні матеріали і прізвища односельців, яки брали участь у боях з фашистськими загарбниками.

 

У книзі дві частини: мартиролог та воїни-переможці. Пам'ять про загиблих не може бути роз'єднана із пам'яттю про тих, хто прийшов з фронтів Великої Вітчизняної війни. Це вони тривалий час несли Прапор Перемоги, доносячи до молодого покоління правду про жахіття війни. У біографічних матеріалах воїнів-односельців можна познайомитися не тільки з фронтовим життям кожного, але і з їх мирними буднями.

 

На жаль, в селах Червоноармійської сільської ради вже не лишилось жодного ветерана — учасника бойових дій.

 

Не залишене поза увагою питання участі якимівців у локальних війнах. А поряд — воїни сучасної української армії. Ретельно підібрані матеріали розкривають справжню естафету поколінь.

 

Проведена в селі Червоноармійське презентація рукопису Книги пам'яті Г.П. Арестенка викликала неабиякий інтерес у присутніх односельців. У презентації брали участь Червоноармійський сільський голова Т.В. Зологіна, Якимівський селищний голова М.Є. Чишко, директор Якимівського районного історико-краєзнавчого музею В. Гнєдашев.

 

Обидві Книги пам'яті будуть слугувати справі виховання не одного покоління нащадків славної нашої минувшини.



В. Гнєдашев

Фото автора

За матеріалами газети "Слово трудівника"

 

Прочитано 1505 раз
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии