Зігрівають колоски теплі руки хліборобів

Пятница, 25 Июль 2014 16:37
Оцените материал
(0 голосов)

Мандруючи полями нашого району спілкуючись із людьми землі, людьми праці, переконалися, що дійсно «хліб – усьому голова».

Хліб! Він увібрав у себе тепло сонячних променів, щирі посмішки хліборобів та їхню самовіддану працю. І розповіді про таких людей залюбки друкуються на сторінках нашої районної газети. Продовжуючи започатковану традицію, ми продовжуємо знайомство із нашими земляками. На землях Переможненської сільської ради вже не перший рік функціонує ТОВ «Барвінок-2008». Всі справи господарства під постійним контролем директора Р.О.Галкіної та заступника директора О.В.Рябка.


Побачивши загоріле під палким сонцем обличчя механізатора ТОВ «Барвінок-2008» Віталія Мирошниченка, його темно-коричневі руки, запитала: «Важко?! – Не знаю, я про це взагалі не думаю,» - привітно відповів співрозмовник. Щира посмішка молодого чоловіка в раз розігнала у мене думки про важкість його роботи. З гарним настроєм хлопець провів невеличку оглядову екскурсію площадкою господарства. Показав машини, якими умілі руки механізатора із легкістю керують, а ще і доглядають їх, а якщо виникає потреба і ремонтують. Енергії у Віталія вдосталь. З самого ранку і до пізна його веселий та бадьорий настрій допомагає поратися із роботою, і паралельно заряджає позитивом і своїх колег із господарства.


З давніх-давен професія комбайнера була одна з найшановніших професій у сільському господарстві. Щоб отримати гарні врожаї, необхідно не тільки виростити пшеницю чи ячмінь, підживлюючи їх, не тільки дочекатися коли зерно стане стиглим, а і зібрати врожай. Тож одним із основних етапів є жнива. Можливо комусь здається, що оволодіти технікою, а саме комбайном, легко. Мовляв, сів за кермо і поїхав. А от Максим Рябко, який нині працює комбайнером у господарстві ТОВ «Барвінок-2008», запевнив, що сісти та повести, можливо зможе кожний, а от косити, це вже інша справа. Тут потрібно запастися терпінням, витримкою, буди уважним. Часом налаштовувати свій агрегат доводиться навіть зробивши всього одне коло, бо десь вищі стеблі, десь колос сильно нахилився. Питання виникають різні та хлопець їх вирішує на раз.


Впродовж останніх дванадцяти років на території Новоданилівської сільської ради обробляє земельні ділянки сімейне фермерське господарство «Ярина». На сьогоднішній день на 450 гектарах орендованої землі переважно засіваються зернові, технічні та овочебахчеві культури. (На фото голова СФГ «Ярина» С.О.Волобуєв та бригадир господарства О.В.Корнієнко).


На під’їзді до новоданилівських ланів, ми побачили як на одному з полів, десь у далечині, акуратно плавно пливе комбайн. Вправно ним керує комбайновий екіпаж СФГ«Ярина», до складу якого входить двоє наших земляків М.С.Дейнега та В.М.Снурніцин. Ні на хвилинку не присідаючи за штурвалом степового корабля, комбайнери час від часу поглядають у відкритий люк бункера, де осідає намолочене зерно. Досвідченим поглядом Микола Степанович та Володимир Миколайович постійно оцінюють стан справ, і коли виникає необхідність подають сигнал своєму товаришу, щоб той підганяв машину для вигрузки, ще тепленького зерна.


Не менша відповідальність лежить на плечах водія ГАЗону Ю.М.Семенов. Йому ввірена одна з найважливіших місій – доставка дорогоцінного зерна з полів до складу. Хтось, можливо і скаже, та що там – приїхав – поїхав, туди-сюди… А ви спробуйте! На роботу водій виходить разом із комбайнерами, із першим сонячним промінням, і працюють, як то кажуть, від роси до роси. Можна і посперечатися про важкість польової роботи водіїв, та от час гаяти не будемо, бо для сільгоспників він неабияк важливий.


Жнива завжди очікують як велике свято. І вони найважніші і водночас найважкіші, не дивлячись на наявність різноманітної сільськогосподарської техніки. Якщо почнеш косити на тиждень раніше строку – існує вірогідність втрати до півтора центнера на гектарі. А от якщо почнеш обмолот днів на десять пізніше – імовірні втрати зростуть і до двох центнерів, а то і більше. За кожним районним показником стоять люди, які безпосередньо працюють на землі, вчасно розпочинають сівбу та жнива, і при всьому цьому ретельно, з розумінням справи, доглядають кожну рослину. Вирощують їх відповідно до останніх сучасних технологій, додаючи під час підкормки до добрив часточку свого шанобливого ставлення до природи.


Це як ніхто інший знає досвідчений аграрій В.Ф.Єрохін. Сільськогосподарська діяльність його фермерського господарства «Олександр» почалася ще у 1994 році. А починалося все з 50 гектарів. Потрошку з часом розширилися оброблювані землі і нині в оренді знаходиться 600 га. Валерій Федорович, розповів, що це зараз є ново техніка, є можливість її придбати, а коли все починалося… машини збирали по гвинтиках, по шурупчиках. Важко було, і все справилися – нині працюють, отримують гарні врожаї, вчасно розраховуються із своїми пайовиками. Так, на момент нашого спілкування практично всі пайовики ФГ «Олександр» отримали орендну плату.


На разі землі господарства засіваються переважно зерновими, технічними, овочебахчевими культурами. Закуповують насіннєве зерно не тільки в українських сортодослідних інститутах, а навіть із Франції. Важливим, за словами голови господарства, є дотримання сівозміни. Тоді земля не виснажується, у неї є час на відновлення своїх органічних властивостей. І тоді можна розраховувати на гарні врожаї. Спеціалісти господарства із задоволенням переймають досвід, як українських науковців та аграріїв, так і іноземних. Беруть участь у найрізноманітніших сільськогосподарських виставках.


Під час короткої перерви ми познайомилися з комбайновим екіпажем ФГ «Олександр», у складі якого двоє веселих та енергійних чоловіків Я.В.Беженар та С.А.Островський. День у день із самого початку цьогорічних жнив вони сумлінно, не зважаючи на втому, із завзяттям виконують поставлені перед ними завдання.


У пору жнив у селі пахне якось по-особливому, всюди розповсюджується аромат стиглих пшениці та ячменю. Справжні хлібороби ці запахи ніколи і ні з чим не сплутають.


Користуючись можливістю, ми завітали на гостину і до ТОВ«Таврія». Агроном сільськогосподарського підприємства О.В.Діденко люб’язно провів міні-екскурсію полями товариства.


Не зважаючи на спеку та ранішній підйом, комбайнер Іван Шевчук та його помічник Сергій Калиновський на час нашого візиту збирали на полях ТОВ «Таврія» ячмінь. Для цього комбайнового екіпажу ці обжинки не перші, тож досвіду цим хлопцям не займати.


Одразу після закінчення Якимівського промислово-аграрного ліцею Сергій Петренко влаштувався на роботу у ТОВ «Таврія», де і працює водієм сільськогосподарської техніки вже п’ять років (а це своєрідний ювілей). Під час цьогорічних жнив Сергій керує ГАЗоном, за день робить чимало перевезень цінного вантажу – намолоченого зерна. Втомлюється, не без цього, але ж розуміння важливості його роботи, надає йому сил для виконання поставлених завдань.



К.Єрмолова

Фото автора

Прочитано 1675 раз Последнее изменение Среда, 30 Июль 2014 12:10
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии