Степан Кенц: "Пасічники добувають "солодке золото" України"

Четверг, 21 Август 2014 11:05
Оцените материал
(0 голосов)

Щороку 19 серпня в Україні святкують одне, напевно, з найсолодших професійних свят – День пасічника. Цього дня на свою адресу отримують вітання як професіональні пасічники, так і бджолярі-любителі.

Солодке свято збігається із днем, коли весь православний люд відзначає Преображення Господнє. Його у народі називають Яблучним спасом, а напередодні, 14 серпня, відсвяткували медовий спас чи Маковія. У церквах 19 серпня освячують яблука й мед, а пасічники освячують ще й вулики перед настанням холодів, щоб бджоли добре перезимували.


- Для того щоб займатися бджолярством, треба не боятися бджолиних укусів, і, звісно, любити цих маленьких та розумних створінь, – так розпочав розповідь про справу всього життя наш земляк, мешканець села Червоноармійське Степан Григорович Кенц, з яким познайомився кореспондент «СТ» напередодні.


За словами героя розповіді, раніше за сезон його бджілки приносили півтори, а то і дві тонни солодкого золота (саме так більшість бджолярів називають мед). Зараз у Степана Григоровича лише дві бджолині сім’ї, на жаль, у минулому році через стан здоров’я довелося розпродати пасіку, і, все ж таки, улюбленої справи він не покинув. Каже, що бджолярство завжди приносило йому велику насолоду, що до останку покинути цю справу він не зміг, хоча б два вулика, але залишив.


У дитинстві постійно допомагав батькові доглядати за пасікою, де і навчився різних премудростей. Чимало секретів розкрив і передав йому у спадок тато, бо вірив, що син продовжить справу.


Самостійно ж розводити бджіл Степан Григорович почав з 1986 року. Згадував, як їздив на Кавказ до Майкопу за бджолиними сім’ями, як перевозив їх додому, як влаштовував їм спеціально власноруч виготовлені двоповерхові вулики. Взагалі найбільша кількість бджолиних сімей у складі його пасіки налічувала 28.


Під час розмови з паном Степаном про його бджілок відчувалося його турботливе ставлення до медоносних комах, і очі його світилися якось по-особливому.


В особі Степана Григоровича вітаємо всіх пасічників району і зичимо їм та їхнім родинам солодкого життя, міцного здоров’я, добробуту та процвітання.



К.ЄРМОЛОВА,

За матеріалами газети «Слово трудівника»

Прочитано 555 раз Последнее изменение Пятница, 22 Август 2014 10:41
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии