«Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на Якимівщині: "Гуртом вони зрушили застарілі проблеми"

Вторник, 25 Ноябрь 2014 14:17
Оцените материал
(0 голосов)

Минулого тижня Якимівський район відвідала представницька делегація обласних мас-медіа. Метою візиту стало вивчення досвіду результативної співпраці територіальних громад із міжнародними структурами, які допомагають невеликим сільським громадам фінансово.

Міжнародні інституції – у даному випадку Європейський Союз і Організація Об’єднаних Націй – протягом останніх двох років інвестували майже півмільйона гривень у соціально-економічний розвиток чотирьох громад: Давидівської, Розівської, Переможненської та Чорноземненської сільських рад. Однією з умов надання коштів є самоорганізація мешканців конкретних територій (рішення приймаються на загальних зборах села лише за участі не менше 60% мешканців) і обов’язкова фінансова участь мешканців у запланованих ними ж реконструкціях у селі (5% вартості проекту селяни збирали із кожного мешканця громади). У якимівців на одну особу припало у межах 20-30 гривень на один мікро-проект.  


У ході реалізації планів селян дієвою допомогою у проведенні реконструкцій ставали кошти небайдужих місцевих підприємців і сільгосптоваровиробників. Усі чотири громади-учасниці Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», в першу чергу, відремонтували найпроблемніші частини сільських водогонів. По 50% вартості проектів реконструкції систем водопостачання профінансував ЄС/ПРООН. Дві найактивніші громади – Розівської і Давидівської сільських рад – отримали протягом року додаткові міжнародні кошти на нові енергоефективні проекти уже у розмірі 70% вартості кошторисів. За словами керівників територій і голів громадських об’єднань-учасників Проекту, на підготовку проектно-кошторисної документації витрачалося часу більше, ніж на саме втілення проектів. Та й тут на допомогу приходили спеціалісти МРГ.


Тепер куратор Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Геннадій Устімов презентував у Якимівському районі старт третього етапу Проекту. За результатами роботи у Проекті, із Запорізької області для участі відібрано 10 сільських районів із двадцяти. За час перебування Проекту ЄС/ПРООН на Якимівщині більшість сільських голів скаржилася на те, що їх території не вибрали для участі у МРГ-ІІ. Тепер до співпраці запросили всі чотирнадцять громад району (вперше і селищних рад), щоб обрати чотири найцікавіші проекти і спільно втілити їх у життя.


За тиждень треба було подати заявки на участь і запропонувати попередні проекти бажаних реконструкцій. Станом на вівторок заявки подали дев’ять сільських територій. Прикро, що серед них немає заявки від володимирівців, хоча нещодавно розгорілися запеклі баталії щодо проблем із водопостачанням на території їх сільради. Участь у міжнародного проекті, напевно, б допомогла мешканцям згаданої громади. Достеменно, Проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» – не панацея від усіх наших негараздів, але, доклавши власних зусиль, можна із коштами ЄС/ПРООН розпочати реконструкцію застарілих водогонів. Тим більше, що результати ефективної співпраці не десь за тридев’ять земель, а у давидівців із вовчанцями, розівчан і переможненців, петрівчан і чорноземненців. Гуртом вони зрушили застарілі проблеми.



Т.БЕЛИМЕНКО,

За матеріалами газети «Слово трудівника»

Прочитано 1597 раз Последнее изменение Среда, 26 Ноябрь 2014 07:16
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии