Керівнику дільничих присудили 5 років в’язниці за 10 тисяч хабаря

Вторник, 27 Декабрь 2016 07:31
Оцените материал
(2 голосов)

Мелітопольський міськрайонний суд вироком від 19 грудня визнав винним Олександра Комаренка в отриманні неправомірної вигоди за покривання вирощування конопель.

Згідно матеріалів справи, начальник сектору дільничних інспекторів міліції Якимівського РВ ГУМВС України в області Олександр Комаренко у травні 2015 року виявив на території домоволодіння невказаної особи шість рослин коноплі загальною масою 44,2 г.

Для приховування злочину Комаренко запросив 10 тис. грн. хабаря.  Так, вже на початку червня міліцейський отримав 9,1 тис. грн., після чого був затриманий працівниками СБУ.

Свою вину Комаренко не визнав. Його захисники вказували, що при затриманні не були присутні поняті, проведення обшуку автомобілю, огляд місця події було проведено незаконно, кримінальна справа сфальсифікована, а гроші були підкинуті.

Проте зазначене спростовується, зокрема, показами свідків, які підтвердили викладені у протоколі обшуку обставини виявлення та вилучення вказаних коштів; висновком експерта щодо наявності на змивах з рук Комаренка спеціальної речовини, якою мітили кошти для хабаря; протоколом за результатами проведення негласної слідчої дії – аудіо-, відеоконтролю за участю понятих; протоколом про результати контролю за вчиненням злочину, який був складений у присутності понятих; протоколом затримання, який був оформлений у відповідності до законодавства.

Окрім цього суд зазначив, що показання свідків захисту є суперечливими та непослідовними, спростовуються показаннями інших свідків, наведеними протоколами, відео та аудіо матеріалами.

Виходячи з цього, суд визнав винним Олександра Комаренка та призначив йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах строком на 3 роки, з конфіскацією всього майна, яке є власністю засудженого. Також позбавив його спеціального звання – майор міліції.

Окрім цього, застосування працівниками СБУ сили щодо Комаренка виділили в окреме провадження. Крім того, ця обставина жодним чином не вплинула на отримання будь-яких доказів.

В той же час, Шевченківський районний суд вироком від 7 листопада визнав винним оперуповноваженого Олександра Якименка в отриманні 10 тис. грн. хабаря та призначив лише 25 тис. грн. штрафу.

Згідно матеріалів, старший лейтенант міліції, оперуповноважений сектору боротьби з незаконним обігом наркотиків Комунарського РВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області Олександр Якименко у квітні 2015 року отримав від невказаної у справі особи 10 тис. грн. в якості неправомірної вигоди за укриття факту зберігання наркотичних речовин невказаною особою.

Обох співробітників МВС визнали винними у вчиненні злочину за ст. 368 Кримінального кодексу України. Однак, дії Олександра Комаренка кваліфікували за ч. 3 ст. 368 (неправомірна вигода у великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище), яке передбачає лише ув’язнення. Дії Олександра Якименка кваліфікували за ч. 1 ст. 368 (неправомірна вигода без обтяжень), покарання за якою окрім ув’язнення може також передбачати штраф.

http://zp.nashigroshi.org/


Прочитано 1899 раз
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии