Юний михайлівчанин став учасником акції "Безсмертний полк"

Среда, 14 Май 2014 07:10
Оцените материал
(0 голосов)

9 травня по всій Україні проходила акція «Безсмертний полк», взяти участь у якій міг кожен бажаючий. Треба було лише з портретом рідної людини, яка воювала під час Великої Вітчизняної війни, вийти на вулицю свого села, селища, міста.

Як у всій країні, так і в Михайлівці на запрошення відгукнулись. Одним з таких учасників став Максим Мацейко, учень другого класу НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – гімназія». Він взяв участь у святкових ході й мітинзі з портретом прадідуся, Д.П. Шахова, в руках.


Дмиро Панасович Шахов народився в Михайлівці у 1920 році. Восени 1940-го його призвали на службу до армії. Тобто, коли почалася Велика Вітчизняна, Дмитро служив строкову. В його військовому квитку час служби вказано точно: з 1 листопада 1940 року до 24 травня 1946-го.


Всю війну пройшов солдат – від першого її дня до останнього. А вірніше – проїхав, бо служив гвардії єфрейтор Шахов водієм у 20-й гвардійській гаубичній артилерійській бригаді. Його завданням було підвезення боєприпасів, без яких гаубиця – просто гора металу.


Це розуміли фашисти, тому автомашини з боєприпасами були бажаною мішенню для німецьких літаків. Скільки разів за війну довелося тікати від них, маскувати автомашину! Але снаряди на передову Шахов доставляв вчасно.


За мужність, стійкість і відвагу в боях з ворогами Д.П. Шахов нагороджений медалями «За відвагу», «За бойові заслуги», «За взяття Кенігсберга», «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років». А ще – численними подяками.


Після війни Дмитро Панасович вирощував хліб, очолював тракторну бригаду колгоспу «Пам’ять Леніна». За досягнення в праці одержав у 1967 році орден Трудового Червоного Прапора.


На жаль, Д.П. Шахов не дожив до цих днів, але його правнук знає про життя й добрі справи прадідуся й по праву ним гордиться.



Тетяна ПОПОВА

За матеріалами газети «Михайлівські новини»

Прочитано 1434 раз Последнее изменение Среда, 14 Май 2014 11:37
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии