УСІХ НАВКОЛО, ЯК СОНЦЕ, ЗІГРІВАЄ

Пятница, 29 Май 2015 04:48
Оцените материал
(1 Голосовать)

Неможливо повірити, що у червні цього року Павлу Стефановичу Саварцю виповнюється 80 років.

Кожна людина приходить на цей світ виконати свою місію. Одні здійснюють подвиги, роблять відкриття, творять прекрасну музику. Інші – нічим особливим не відрізняються, але всіх навколо, як сонце, зігрівають, просвітлюють своєю душевною добротою. Саме до таких людей належить Павло Стефанович.

Народився наш  ювіляр у с. Менчикури Веселівського району  в селянській родині. З дитинства був жвавий, непосидючий, до всяких витівок охочий. Звичайний сільський хлопець, який відслужив у армії, одержав робітничу спеціальність. Ініціативного, беручкого молодого чоловіка направили на навчання до  радпартшколи у Харкові, яку він успішно закінчив у 1964 році.  Два роки П.С. Саварець працював секретарем партійної організації в с. Тимошівка, а в 1966-му його було призначено головою колгоспу «Червоний фронт», який пізніше було реорганізовано у радгосп. Майже 20 років  Павло Стефанович очолював господарство, відоме своїми високими врожаями зернових культур, розвинутим тваринництвом, а пізніше - високосортним садом. Саме за керівництва П.С. Саварця у Бурчаку було збудовано холодильник, майстерню, прокладено дорогу від села до автошляху Василівка – Михайлівка. Цей перелік можна продовжувати і продовжувати. Але не можна не згадати, що, дякуючи ініціативності і зусиллям саме ювіляра, гостинно відчинили двері нова середня школа та дитсадок, житловий масив, які і сьогодні є окрасою села.

Плідна діяльність П.С. Саварця була гідно оцінена державою: він кавалер Ордена Трудового Червоного Прапора, Ордена «Знак пошани» та багатьох медалей.

Павло Стефанович  - керівник, до якого йшли люди не лише з виробничими питаннями, а й з особистими радощами і бідами. І він умів вислухати,  порадити, втішити, допомогти, за що бурчани і сьогодні добрим словом згадують свого директора і дякують за його порядність, людяність, прихильність до людей.

З вірною дружиною Надією Минівною збудували дім, насадили сад, виростили двох синів, дочекалися двох онуків. Правда ж, гідний підсумок життя?

Ось як згадують про Павла Стефановича його колеги та однодумці:

Е.А. Джантемір:  «Для мене Павло Стефанович, перш за все, вчитель у повному розумінні цього слова! Після закінчення інституту у 1972 році я був направлений на роботу у «Червоний фронт». І директор навчив мене любити землю, знаходити спільну мову з підлеглими, одним словом, я дякую долі, що на початку трудового шляху у мене був такий наставник. Хочу побажати шановному Павлу Стефановичу зустріти ще не один ювілей».

В.О. Шлеєнко: «Павло Стефанович -  хороший вихователь, умів підтримувати у колективі дисципліну. Саме він ініціював  розвиток такої галузі, як садівництво. Для цього він уміло підібрав кадри на всі виробничі ділянки, згуртував їх у єдиний колектив однодумців, що в подальшому дало свої результати: господарство отримувало мільйонні прибутки.  Давав можливість молодим спеціалістам проявити ініціативу, не давив своєю посадою. Він завжди мав власну думку і умів її відстоювати на всіх рівнях. З ним було працювати комфортно».

В.М. і Л.М. Німаніхіни: «У 1976 році після закінчення Мелітопольського сільгоспінституту ми приїхали працювати у «Червоний фронт» на інженерні посади. П.С. Саварець працював на перспективу. Був керівником вимогливим, але не злопам’ятним. Завжди з повагою ставився до своїх підлеглих: від головного бухгалтера до тракториста. З  плином років жоден житель села не скаже про Павла Стефановича злого слова».

Л.М. Стегура: «Я працювала агрономом з багаторічних насаджень. І вважаю, що П.С. Саварець – людина, у якій поєднані доброта, вимогливість і розуміння. Директор турбувався про налагодження побутових умов молодих спеціалістів. І ми з радістю заселялися у нові будинки і квартири. З вдячністю згадуємо час, коли господарство очолював  Павло Стафанович».

К.А. Олійник: «Дякуючи діяльності П.С. Саварця, село Бурчак росло і розвивалося. Він міг знайти спільну мову з усіма. Був урівноважений, розсудливий, прислухався до думки співрозмовника. Таким його поважають і цінують односельці».

У переддень ювілею, шановний Павле Стефановичу, говоримо:

Від щирого серця бажаєм

                                       здоров’я,

Без нього не милі всі добрі діла,

В здоров’ї  - багатство і радість,

                                             і сила,

А більшого щастя на світі нема.

А Ваша енергія, мудрість та сила

Нехай не згасають ніколи з літами,

Душа ж Ваша чиста, велика

                                       й красива

Та посмішка щира хай буде

                                     між нами.

КЗ «Бурчацька СШ І - ІІІ ст. «Джерело», Бурчацька сільська рада, вдячні односельці та колеги.

С.В. Передерій, О.В. Стулень, О.І. Сапальов, І.П. Голод, В.Г. Голуб, І.Д. Агєєв, В.Ф. Баденко, М.І. Фатєєв, В.І. Юрченко, В.С. Ільницький, Л.М. Халимоненко, В.В. Бессараб, І.Л. Долгошея, В.Д. Тетєрєв, В.В. Щусь.

Прочитано 887 раз Последнее изменение Пятница, 29 Май 2015 06:01
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии