Олександр Івченко тепер назавжди з рідним містом

Понедельник, 02 Декабрь 2013 07:38
Оцените материал
(1 Голосовать)

У переддень 110-річного ювілею з дня народження видатного авіаконструктора Олександра Івченка, у Токмаку на вул. Шевченка відбулося відкриття пам’ятника цьому відомому токмачанину, який золотими літерами вписав своє ім’я у світову авіаконструкторську галузь.

Усі його титули та досягнення важко перелічити: доктор технічних наук, академік Академії наук України, Герой Соцпраці, лауреат Ленінської та Державної премії СРСР, засновник Запорізького машинобудівного конструкторського бюро «Прогрес», де пропрацював майже 23 роки.

 

Бронзовий Івченко посів своє почесне місце на просторій галявині навпроти школи №5. Олександр Георгійович сидить за своїм столом і креслить на папері свій черговий проект-шедевр. Саме таким його увічнили.

 

На відкриття пам’ятника зібралося чимало народу: представники влади, учні п’ятої школи, рідня Олександра Георгійовича та численна родина машинобудівного конструкторського бюро «Прогрес» імені Івченка. Це підприємство і взяло на себе організацію установки пам’ятника. Посприяла появі бронзового Івченка у Токмаку і міська влада.

 

– Досягнення Олександра Георгійовича важко переоцінити. Завдяки його двигунам у небо піднялися АН-124 («Руслан»), АН-225 («Мрія»), СУ-2, Іл-4, Ту-2, Ла-5, Ла-7, Як-40 — розповів перший заступник керівника «Івченко-Прогрес» В’ячеслав Меркулов.

 

– Про нашого видатного земляка потрібно знати. У цьому можуть допомогти книжки про Олександра Івченка, зокрема автора Віктора Медведського, — звернувся до молоді секретар міської ради Сергій Степура, тримаючи у руках дві книжки про видатного авіаконструктора.


– Мій батько власним прикладом має надихати на досягнення нові покоління токмачан. Адже він, виходець з так званої периферії, завдяки кропіткій праці і відданості своїй справі, став відомим в усьому світі, — промовила донька видатного токмачанина Наталія.

 

З цією визначною подією токмачан також привітали помічник народного депутата України Артема Пшонки, депутат облради Людмила Любім та директор краєзнавчого музею Віктор Медведський, який запросив усіх присутніх на музейну експозицію, присвячену Олександру Георгійовичу.

 

Своє слово мовили й учні п’ятої школи, на якій згодом буде прикріплена меморіальна дошка авіаконструктору. На плечі школярів покладена місія догляду за бронзовим пам’ятником.

 

Денис ЮДІНКОВ

За матеріалами газети "Наше місто Токмак"

Прочитано 1620 раз
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии