У Токмаку вілкрито оновлений пам'ятник ліквідаторам-чорнобильцям (+відео)

Понедельник, 05 Май 2014 05:33
Оцените материал
(0 голосов)

26 квітня Україна зі скорботою відзначала 28-му річницю Чорнобильської трагедії. Традиційно у сквері біля міського Будинку культури у Токмаку відбувся мітинг-реквієм, на який прийшли родини ліквідаторів, керівництво міста, громадськість. Родзинкою цьогорічного мітингу стало відкриття оновленого пам'ятника, який споруджено завдяки міській владі та допомозі керівника ТОВ «Токмак Солар Енерджи» Олександра Рєпкіна.

На Токмаччині нині проживають 84 учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Сьогодні вони згадують, що радянський уряд не знав як боротися з цим лихом, практично тільки руками ліквідаторів рятували країну від біди.


З 2000-го року у сквері стояв гранітний обеліск. Як розповіла голова токмацької організації «Союз-Чорнобиль» Людмила Бутенко, вона тільки один раз попрохала мера про новий пам'ятник і більше не нагадувала. Ігор Котелевський запросив фахівців, до цього процесу долучилися спонсори.


Відтак, над обеліском постала металева арка в середині якої викована церква, а над нею виситься дзвін.


Почесне право відкрити пам'ятник було надане Токмацькому міському голові Ігорю Котелевському, голові наглядової ради ТОВ «Токмак Солар Енерджи» Олександру Рєпкіну та Людмилі Бутенко.



- 28 років тому сталася одна з найбільших у світі техногенних катастроф, що торкнулася мільйонів життів. Якби не героїчний подвиг ліквідаторів, то жертв було б значно більше. У числі ліквідаторів були й токмачани. Наше місто дало притулок багатьом родинам переселенців з Чорнобильської зони, — зазначив Ігор Котелевський.


Він подякував за героїчну працю ліквідаторам-токмачанам, побажав здоров'я та благополуччя, висловив співчуття родинам тих, хто, на жаль, помер, втративши здоров'я у Чорнобилі.


Звертаючись до присутніх, Олександр Рєпкін сказав:


- Я хочу вклонитися вам за те, що ви вберегли від великої біди нашу рідну землю. Для мене подвиг ліквідаторів подібний подвигу нашого народу у Великій Вітчизняній війні... Я добре пам'ятаю, як у 1986 році був на Першотравневій демонстрації, коли ще ніхто не знав про страшну аварію на Чорнобильській АЕС. Наслідки цієї катастрофи були б незворотними, якби не героїчний подвиг людей, які у найкоротші терміни змогли приборкати радіоактивну стихію. Тож цей пам'ятник є даниною мужності тим, хто ціною свого здоров'я і навіть життя захистив усіх нас.


Перед присутніми виступили Людмила Бутенко, ліквідатор аварії на ЧАЕС, заступник голови райради Анатолій Журбенко, депутат облради Микола Ярмощук. Панахиду за загиблими чорнобильцями провів священик Свято-Успенського храму отець Анін. Під звуки дзвона до пам'ятника поклали квіти та встановили поминальні свічки.

 

 

 

За матеріалами газети «Наше місто Токмак»

Прочитано 1943 раз Последнее изменение Понедельник, 05 Май 2014 11:29
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии