Токмачанка поділилась враженнями від поїздки до Криму

Понедельник, 14 Июль 2014 17:32
Оцените материал
(0 голосов)

У зв'язку з подіями, які сколихнули Україну, жителі всієї країни надзвичайно стурбовані ситуацією. Захоплення Криму, самопроголошені «ДНР» та «ЛНР», безчинства терористів на сході країни і загибель наших військових та мирних громадян — все це гнітить, хвилює жителів Токмака.

Тому ми вирішили дізнатися про ситуацію в Криму з перших вуст. Про це з кореспондентом погодилася поговорити одна з жительок Токмака, яка розповіла про нещодавню поїздку і свої враження від «російського» Криму. Тож, яка зараз ситуація на півострові, чи складно перетнути кордон між окупованим Кримом і материковою Україною?


- Я побувала у родичів в східному Криму. Тихо, відпочиваючих мало. Росіяни, наприклад, вважають за краще їхати в Одесу, ніж на півострів. Раніше ж, за мірками їх зарплат, в Криму було дешево відпочивати, а зараз ціни там переведені в рублі, а зарплати залишилися на тому ж рівні, тому й відпочинок у Криму став дорогим задоволенням.


У деяких магазинах я зустрічала цінники, на яких поруч з ціною в рублях була написана і в гривнях. Говорила з однією знайомою, вона розповіла, що пенсії і зарплати підвищують, все тихо і спокійно. Особливих складнощів не виникло під час перетину кордону, але все ж напруга відчувалася. У Мелітополі був огляд, перевіряли паспорти. Коли приїхали в Джанкой, там перевірка була більш ретельною. Перевіряли документи, дали заповнювати анкету: мета приїзду, на який термін. Поки йшла перевірка, десь години дві, нас не випускали з потягу. Прикордонники поводили себе чемно та толерантно.


Але, все ж таки, жінка наголосила, що раніше у Криму вона відчувала себе вдома, на рідній землі. А зараз, їй боляче і прикро спостерігати як «старший брат» шматує українську землю. Російські телеканали, за словами очевидиці, подають брехливу інформацію щодо подій на сході України. За їх версією, саме українці винні у всьому що зараз там відбувається. Закидання російських терористичних груп на нашу територію — не що інше, як відповідь на агресію з боку України. Це проходить головною тезою на всіх каналах.


- Повертаючись додому, в поїзді почула, як росіяни лають Україну і український народ. Розповідає:


- Доки їхала по території Криму не наважувалась конфліктувати з ними, бо була на «чужій» землі. Але коли поїзд перетнув кордон, дещо осміліла і почала захищати Батьківщину. Зі мною їхала жінка, яка мешкає на сході країни. Прикро було чути, як вона паплюжить українців, вона ж, бачите, росіянка. З сусіднього купе також чула, як пасажири, за голосом — похилого віку, захищали політику Кремля щодо України. Сказала їм: якщо вони росіяни, нехай переїжджають у Росію, якщо там так добре. Навіщо ж шматувати нашу країну! Свого часу євреї виїхали до Ізраїлю. Мирно, без будь-яких кривавих сутичок. Деякі подорожуючі називали українців «фашистами», «бандерівцями». Звичайно ж, що можна очікувати від людей, які буквально зомбовані цинічною брехнею, яку нав’язують російські ЗМІ.


Розповідаючи це, жінка згадала молодість, часи Радянського Союзу. Свого часу вона навчалась у Росії, деякий час прожила там. Але її тягнуло на рідну землю, адже вона народилася у селі Токмацького району.


З переживанням і неприхованою теплотою співрозмовниця говорить про Україну, а у мене душа радіє! Є у нас істинні патріоти, справжні сини і доньки своєї держави, народу. Жінка весь час наголошує, що вона за єдність України. Вона горда, що українка. На цій землі жили її діди та прадіди, безмежно захоплюючись потенціалом нашого народу, багатствами землі. Вона переконує, що нізащо не покине Україну, їй до душі все українське. Її серце болить за те, що робиться зараз в країні.


Співрозмовниця вірить в те, що справжні патріоти, яких часто називають «націоналістами», врятують нас. Хоча у більшості народу це слово й викликає здебільшого негативні емоції. Вона хвилюється в першу чергу за своїх рідних, і сподівається на якнайшвидше мирне закінчення кривавої війни на сході.



Катерина ЧАЙКА,
За матеріалами газети «Наше місто Токмак».

Прочитано 1317 раз Последнее изменение Понедельник, 14 Июль 2014 22:08
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии