Обговорено питання об’єднання територіальних громад Токмацького району

Четверг, 25 Июнь 2015 06:11
Оцените материал
(2 голосов)

17 червня у великому залі засіданьТокмацької міської ради  відбулося засідання робочої групи з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад Токмацького району за участі директора офісу реформ у Запорізькій області Олександр Свистуна.

 Відкрив засідання голова райдержадміністрації Гурам Джіоєв. У своєму виступі він закликав керівників органів місцевого самоврядування висловити свої пропозиції щодо реалізації даної реформи.

Директор Офісу Реформ в Запорізькій області Олександр Свистун у своєму виступі зазначив: - Реформа покликана створити спроможні громади, що надасть можливість покращити якість публічних послуг, зробити їх доступними для жителів громад. Це і адміністративні, і соціальні, і житлово-комунальні послуги. Другий чинник на користь зазначеної реформи: ті громади, які об’єднаються, в результаті отримають у власне розпорядження найголовніший ресурс – це землю. Крім того, громади отримають право встановлювати місцеві податки та збори, що дозволить вирішувати питання місцевого значення, а також виконувати власні повноваження.

Чимало питань порушили сільські голови, здебільшого щодо відсутності законодавчих норм функціонування об’єднаних громад, в т.ч. і стосовно Земельного Кодексу, озвучили свої пропозиції і щодо територіального розподілу, і щодо створення інфраструктури територій. Зокрема перший заступник голови РДА Юрій Тищенко висловив своє бачення реформи та обґрунтував створення чотирьох громад в Токмацькому районі. Як було зазначено, почуті пропозиції в подальшому буде сформовано  фахівцями в рамках Методики добровільного об’єднання територіальних громад та запроваджено на територіях. Представники територіальних громад району акцентували на тому, що спочатку необхідно реалізувати пілотний проект реформи на окремій території, вивчити цей досвід, проблемні питання, врегулювати законодавство, і вже потім приступати до загального об’єднання громад. Для успішного реформування людям треба дати більше інформації і гарантій від держави, для цього необхідно забезпечити роботу робочої групи з роз’яснення сутності реформи на території області.

Прочитано 310 раз
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии