Світлана Міщенко: «Кожен веселівець повинен відчувати підтримку держави»

Среда, 12 Декабрь 2012 09:25
Оцените материал
(1 Голосовать)

2012 рік продовжив естафету починань та перетворень у суспільно-політичному та соціально-економічному житті країни. У березні Президентом України ініційовані нові соціальні ініціативи. Як реалізуються ініціативи у Веселівському районі, чи відчули веселівці зміни в соціальному забезпеченні ми запитали у заступника голови райдержадміністрації Світлани Міщенко.


- Світлана Михайлівна, в поточному році Президентом були проголошені соціальні ініціативи. На кого на місцях, зокрема у Веселівському в районі, покладено їх виконання?


- У період політичних та економічних реформ, спрямованих на оздоровлення держави, які планомірно проводить Президент України, соціальний захист населення стає пріоритетним завданням для всіх рівнів влади. Кожний українець повинен відчувати підтримку держави, користуватися соціальними гарантіями, що у нас в районі реалізуються через управління праці та соціального захисту населення й районний територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг).


На сьогоднішній день в управлінні праці та соціального захисту населення й територіальному центрі перебуває на обліку 10 тисяч 211 осіб. Багато це чи мало? З одного боку, ця цифра свідчить про те, що 46% мешканців нашого району користуються пільгами, отримують компенсації, допомогу на дому й інші соціальні послуги. І це, безумовно, добре. Але інші громадяни не охоплені державною соціальною підтримкою.


Президент у своєму виступі на розширеному засіданні Кабінету Міністрів України 7 березня поточного року відзначив, що сьогодні ми маємо основу і можливості для підвищення соціальних стандартів, для надання конкретної допомоги людям. Адже нові соціальні ініціативи – це нова якість державної соціальної політики і дійсно робиться багато для того, щоб ці слова не звучали пустою обіцянкою.


- Які ж види адресної допомоги призначаються в районі?


- Управлінням праці та соціального захисту населення призначається 35 видів адресної допомоги. Одні з них не залежать від доходів і виплачуються всім громадянам, які мають на них право згідно законодавства (допомога в зв’язку з вагітністю і пологами, при народженні дитини, при всиновленні тощо). Інші – розраховуються з урахуванням доходів сімей, що звернулися (державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, допомога опікунам тощо).


Санаторно-курортними путівками забезпечено сімох громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС (троє із них - діти), одного інваліда війни, п’ятьох учасників бойових дій, двох учасників війни, одну вдову ветерана війни; трьом інвалідам загального захворювання та одному інваліду війни виплачена компенсація за невикористані санаторно-курортні путівки.


У зв’язку зі збільшенням розміру допомоги на догляд за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу управлінням здійснюється прийом документів на призначення вказаної допомоги за новими заявами. Здійснено нарахування допомоги вісьмом сім’ям, до складу яких входять інваліди III груп, на загальну суму 8944 грн.


- А який стан справ з виплатою житлових субсидій?


- Програма житлових субсидій є на сьогодні найбільш дієвим засобом підтримки сімей, які з ґрунтовних причин не можуть без підтримки держави сплачувати в повному обсязі житлово-комунальні послуги, вартість твердого палива та зрідженого газу. Уряд України максимально спростив процес оформлення житлових субсидій – достатньо заповнити заяву та декларацію на підставі документів та довідок про доходи для працездатних осіб. Так, протягом січня-жовтня 587 сім’ям призначено безготівкову субсидію на житлово-комунальні послуги на суму 55,88 тис. грн., 398 родинам – субсидію на придбання скрапленого газу та твердого пічного побутового палива на суму 389,54 тис. грн. Середній розмір субсидії на одну родину складає 1073,95 грн. Грошову компенсацію за тверде паливо одержали 619 осіб, які мають право на пільги, загальна сума виплати 375,5 тис. грн., 362 пільговика одержали грошову компенсацію за скраплений газ, загальна сума становить 24,98 тис. грн.


Надання адресної соціальної підтримки відбувається через запровадження нової прогресивної технологїї прийому громадян за принципом «єдиного вікна» та виїзної роботи «мобільного соціального офісу». З травня поточного року спеціалістами «мобільного соціального офісу» прийнято 155 осіб.


- Які ще зміни принесли в життя веселівців запропоновані соціальні ініціативи?


- Вчетверте за рік підвищився прожитковий мінімум, а разом з прожитковим мінімумом зросли розміри окремих видів допомоги. Перерахунки розмірів допомоги здійснюються своєчасно. Таким чином, за рахунок коштів субвенції з державного бюджету протягом січня-листопада 2012 року сім’ї Веселівщини отримали допомогу на суму понад 17 млн грн.


Проведена актуалізація знецінених заощаджень та виплачені компенсаційні виплати 74-м особам.


Однією з приємних новин стало прийняте Урядом України рішення про безоплатне забезпечення окремих пільгових категорій громадян засобами прийому сигналів цифрового телебачення. До управління звернулось 513 осіб з числа інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, осіб, які виховують дитину-інваліда, малозабезпечених громадян та осіб, які отримують житлову субсидію.


На даний час відповідні пристрої отримали 378 мешканців Веселівського району.


Все, що робиться, робиться для людей. У цьому основний зміст здійснюваних реформ, важливою частиною яких є нова соціальна політика. Її формула проста – держава через нові соціальні ініціативи підтримує всіх, хто потребує допомоги.


- Зазначені вами виплати здійснюються державним коштом. Чи використовуються районом місцеві ресурси для соціальної підтримки громадян?


- У районі кожного року на соціальну підтримку вразливих верств громадян спрямовується виконання плану заходів і завдань районної програми «Назустріч людям». В останні два роки фінансова складова програми посилена за рахунок коштів депутатського фонду. Відтак у 2012 році на соціальну підтримку малозабезпечених громадян, сімей, які складаються тільки з непрацездатних осіб, ветеранів війни, праці, дітей війни, інвалідів спрямовано 36,9 тис. грн. Адресна соціальна допомога надана 38 сім’ям, які опинились у складних життєвих ситуаціях, на загальну суму 12,07 тис. грн.


- Дякую за змістовну розмову.

за матеріалами газети «Колос»

Прочитано 1081 раз Последнее изменение Среда, 12 Декабрь 2012 09:54
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии