Для прийомних батьків Веселівщини провели зустріч «Щаслива родина – радісна дитина»

Среда, 28 Май 2014 13:44
Оцените материал
(0 голосов)

На сьогодні в нашій державі існують різні форми влаштування долі дитини, яка за певних обставин залишилась без батьківської опіки: усиновлення, опіка (піклування), прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу.

Усиновлення – оформлена спеціальним юридичним актом (рішенням суду) передача на виховання в сім'ю неповнолітньої дитини на правах сина чи дочки. Таким чином, усиновлення є правовим актом, у результаті якого дитина одержує нових батьків і родичів і припиняється юридичний зв'язок дитини зі старою родиною.

 

Опіка і піклування встановлюється для виховання неповнолітніх дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишились без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів таких дітей.

 

Дитячий будинок сімейного типу – це окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, що перебуває у шлюбі, яка бере на виховання та спільне проживання не менше п’яти дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей не повинна перевищувати десять осіб, враховуючи рідних.

 

Прийомна сім'я – сім'я, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від однієї до чотирьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Саме влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у вищезазначені форми сімейного виховання, замість передачі їх до інтернатів є найбільш актуальним. Адже лише сім'я є природнім середовищем для належного розвитку дитини, особливо, якщо вона пережила кризу, пов'язану з втратою рідних.

 

В народі кажуть: «Сироту прихистити – це все одно що храм побудувати». Мало хто зважується на цю дуже відповідальну та нелегку справу. Слід низько вклонитися тим родинам, які зігріли своїм батьківським теплом та подарували любов, ласку, ніжність, турботу дітям, дали можливість зростати в сім’ї. Ці сім’ї перебувають у полі постійної уваги соціальних служб, забезпечується не тільки соціальний захист даних родин, а й здійснюються різноманітні заходи для проведення дозвілля.

 

До Міжнародного дня сім’ї Веселівським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за підтримки народного депутата А.В. Пшонки організовано тематичну зустріч для прийомних батьків та опікунів «Щаслива родина – радісна дитина». В ході зустрічі родини мали змогу поділитися своїм досвідом виховання дітей та позитивом, який панує в їх сім’ях.

Батьки отримали нові знання щодо методів та стилів виховання прийомних дітей. Особлива увага приділялась ризикам виникнення проблем, розподілу цих ризиків на групи та іншим нагальним проблемам, що виникають в процесі функціонування.

 

Ми сподіваємося, що ця зустріч стане для кожного з учасників продовженням великого сімейного щастя і вагомих досягнень для кожної сім´ї. Бережімо своїх рідних, бо сім’я – найдорожче в житті кожного!

 

 

 

Головний спеціаліст РЦСССДМ

І. Кулікова

Прочитано 1381 раз
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии