Депутати Токмацької міської ради ухвалили Резолюцію щодо підтримки мовного закону

Пятница, 27 Июль 2012 11:15
Оцените материал
(1 Голосовать)

Відлуння політичних спекуляцій на мовному питанні, що виникли у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України Закону «Про засади державної мовної політики», докотилося й до Токмака.

На сесії міської ради, що відбулася 19 липня, депутат від БЮТ Василь Ахрамєєв запропонував народним обранцям звернутися до Президента України В.Ф.Януковича та Верховної Ради з вимогою невідкладного зняття «мовного закону», який, на думку виступаючого, суперечить Конституції України. На підтримку пропозиції свого колеги виступив депутат від БЮТ Олександр Чуб. Але проект звернення, який вони запропонували, не знайшов підтримку. Депутат від компартії Василь Обудьоний, депутати-регіонали Валерій Шаповал, Василь Марусенко, Олександр Шпагін у своїх виступах зазначили, що мовний закон пройшов європейську експертизу і отримав високу оцінку, бо захищає права національних меншин та російськомовних громадян, надає їм можливість вільно спілкуватися на рідній мові.

 

Крапки над «і» у цьому питанні розставив секретар міської ради Сергій Степура, який зачитав окремі статті Закону України «Про засади державної мовної політики», де чітко визначено статус української мови як єдиної державної. Трактування окремих статей мовного закону секретарем міськради стало підтвердженням того, що предмет суперечок навколо мовного питання є надуманим. Тому більшість депутатів міської ради (регіонали і комуністи) не підтримали пропозицію своїх опонентів і відхилили запропоноване ними звернення.

 

Далі депутати обговорили політичну ситуацію, що склалася в Україні. Зважаючи на історичні та мовні традиції Токмаччини, важливість вільного розвитку і рівноправ’я національних мов як засобу спілкування населення області, визнаючи необхідність реалізації гарантій культурно-мовної самоідентифікації, більшістю голосів депутати міської ради ухвалили Резолюцію щодо підтримки мовного закону.

 

У цьому документі, зокрема, зазначено: «Ми, депутати Токмацької міської ради, підтримуємо прийняття українським парламентом законопроекту «Про засади державної мовної політики», що закріплює право використовувати російську та інші регіональні мови в усіх сферах громадського життя, освіті, офіційному документообізі. Ми вважаємо, що прийнятий закон, в підтримку якого в Токмаку підписалося 5 тисяч жителів, дозволить вирішити мовні проблеми національних меншин, які проживають на території України і, зокрема, Токмака, і буде сприяти вільному, безперешкодному розвитку регіональних мов».


Наступними рішеннями депутати міської ради внесли зміни та доповнення до міського бюджету на 2012 рік, збільшили видатки на медицину, відмовили фізичній особі-підприємцю Пінчук у поновленні дії договору оренди земельної ділянки по вул. Революційна (біля ТБ «Мілан») для обслуговування кіоску. Також депутати заслухали інформацію начальника відділу освіти Світлани Черкасової про укладання контрактів з керівниками навчальних закладів. Мотивацій щодо контрактної системи прийому на роботу директорів шкіл було дві. Перша — реформа шкільної освіти, що передбачає впровадження нових комп’ютерних технологій. Друга — небажання директорів шкіл (особливо пенсійного віку) освоювати ці нові технології.


По інших питаннях порядку денного сесії депутати прийняли рішення пакетним голосуванням.


Людмила Арман

За матеріалами газети "Наше місто Токмак"

Прочитано 1928 раз
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии