Микола Лисенко - засновник веселівського пауерліфтингу

Вторник, 16 Апрель 2013 06:56
Оцените материал
(0 голосов)

Заняття фізичною культурою та спортом – запорука здоров’я людини, її активності й самореалізації. Тому хочеться сказати слова великої вдячності вчителям фізкультури, тренерам, справжнім ентузіастам своєї справи, які організовують цю надзвичайно важливу справу, залучають дітей до занять спортом, прищеплюють основи здорового способу життя.

Один із таких тренерів – майстрів своєї справи, який більшу частину свого життя присвятив улюбленій справі, – Лисенко М.М.

 

Народився Микола Миколайович 12 квітня1943 року в далекому Алтайському краї, а до першого класу пішов в с. Плодородне Михайлівського району. Після закінчення восьмирічки вступив до ПТУ в м. Запоріжжя й отримавши професію муляра-вогнеупорника пішов працювати на «Запоріжсталь».

 

Любов до важкої атлетики зародилася саме в спортивних залах цього заводу-велетня. Саме тут отримав I розряд. До речі, головою суддівської колегії був майбутній чемпіон світу з важкої атлетики Леонід Іванович Жаботинський.

 

Заняття спортом не припиняв й під час служби в морській авіації в Прибалтиці.

 

У 1971 році переїхав до смт Веселе й відразу організував секцію з важкої атлетики.

 

У той час не було елементарних умов для занять – займалися в непристосованих приміщеннях, змінили вісім різних місць, але хлопці горіли бажанням тренуватися й за короткий час 7 учасників секції стали кандидатами в майстри спорту, а Бердник М.В. став майстром спорту, Трегуб О.І. – двічі майстер спорту СРСР – з важкої атлетики та гирьового спорту.

 

Микола Миколайович з гордістю згадує всіх тих, хто був поруч у ті часи на тренуваннях, з ким їздив на обласні й республіканські змагання. Приємно, що і його вихованці з повагою ставляться до тренера й завжди готові прийти на допомогу.

 

Після закінчення у 1981р. Запорізького педінституту, працював вчителем фізкультури в Єлизаветівській, Широківській, Гоголівській школах. Але справжнім своїм покликанням вважав заняття важкою атлетикою. А тому, коли чотири роки тому отримав години гурткової роботи в ЗОШ №1, повністю поринув в улюблену справу.

 

За короткий строк, задопомогою друзів - ветеранів спорту Трегуба О.І., Гапонова С.І., Бердника М.В., Кравцова Д., Белікова В.О., Геращенка Г.А. була створена чудова матеріальна база: 2 тренажерних комплекси, набір штанг, гантель, гирь, електронні ваги, тощо. Процес її укріплення продовжується: Шкіндер Яна Миколаївна, рідні брати якої займаються в секції, подарувала розбірні 32 кг. гантелі на суму 1650 гривень.

 

Але найбільш вагомі наслідки – це залучення молоді до здорового способу життя. Двері секції стали відкритими для всіх бажаючих: її охоче відвідують учні різнопрофільної гімназії, ЗОШ №2, агроліцею, випускники різних років.

 

Приємно, що секцію відвідують представники різних поколінь, ветерани цього виду спорту Трегуб О.У., Гапонов С. І., Кравцов Д., Бердник Н.В., а тому молодь виховується на добрих традиціях. Для багатьох це школа фізичного й духовного вдосконалення. Адже тут займаються не тільки фізичними вправами, а й вчаться, як поводити себе в суспільстві, тут прищеплюється повага до старших, взаємодопомога, юнаки позбавляються шкідливих звичок.

 

У свій час і на 20-річного майбутнього тренера Лисенка М.М. вплинуло оточення порядних, згодом знаменитих на весь світ людей: Жаботинського Л.І., олімпійського чемпіона з вільної боротьби Пункіна Я.Г., майстра спорту СРСР з вільної боротьби Орла В.П. – Івана Павловича Орла, та багатьох інших, з яким Микола Миколайович був особисто знайомий.

 

Тренування проводились згідно чітко розроблених планів. Микола Миколайович фактично відкрив і розвинув новий спортивний напрямок у Веселівському районі – пауерліфтинг.

 

Рідко зустрінеш зараз таких самовідданих людей – маючи обмежену кількість годин, працював майже щодня і всю літню відпустку аби не було перерви у тренуваннях й вихованці не втратили свою фізичну форму.

 

Результати не забарилися – на обласних змаганнях хлопці почали займати призові місця.

 

В окремі періоди траплялися хвилини розпачу – адже при граничній кількості гуртківців цього виду спорту – 12 чоловік, одночасно бувало 50-60 чоловік – як при такій скупченості дітей можна дотримуватись правил підготовки спортсменів й правил техніки життєдіяльності?

 

А тому правильним було рішення підтримати тренера - виділити ставку при ДЮСШ. Микола Миколайович з повною віддачею використав нові можливості й приємно вразив веселівців результатами своєї праці: Спірідонов А., Черниш А. стали срібним призерами чемпіонату України з пауєрліфтингу в 2011 році, а в 2012 р. Антон став Чемпіоном України та першим кандидатом в майстри спорту України.

 

Згодом нормативи на кандидата в майстри спорту виконав Снєжко Євген, і незабаром з ними впорається Ребар Артур. Але постала необхідність збільшеня навантажень, а значить придбання 240 кг штанги, і ця проблема в минулому році була вирішена: народний депутат України Пшонка А.В. урочисто вручив цінний подарунок.

 

Визначною рисою тренера є – не зупинятись на досягнутому. Микола Миколайович не тішиться своїми результатами, а вперто й наполегливо працює на перспективу: на обласні змагання, які відбудуться 17 травня поточного року в м. Бердянську, він має мету представити там вже 8 своїх вихованців.

 

Але які б результати не отримали підопічні тренера, головне те, що значна частина молоді обрала здоровий спосіб життя й своїм прикладом вказує іншим, як можна формувати свою особистість.

 

 

М. ОЛЕШКО

За матеріалами газети "Колос"

Прочитано 1948 раз Последнее изменение Вторник, 16 Апрель 2013 07:03
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии