Школи Токмацького району змінюють свій статус

Четверг, 31 Июль 2014 12:04
Оцените материал
(0 голосов)

Під час розгляду питань порядку денного Координаційної ради з питань модернізації закладів освіти було розглянуто питання стосовно зміни статусу спеціалізованих шкіл району.

Як пояснив начальник відділу освіти, молоді та спорту Токмацької райдержадміністрації Микола Шепель: «На сьогодні існування в мережі загальноосвітніх навчальних закладів району спеціалізованих шкіл вичерпало себе та в деяких питаннях йде в розріз з чинними нормативно-правовими положеннями та актами, а саме: спеціалізована школа не має закріпленого мікрорайону та повинна здійснювати конкурсний прийом учнів (а вимушена фактично приймати всіх); спеціалізована школа орієнтована на розвиток творчих здібностей тільки обдарованих учнів та функціонування класів з поглибленим вивченням предметів з 1 по 11 клас».


У спецшколі учні вимушені «тягнути» свою спеціалізацію до випуску. Наприклад, художня спеціалізація: здавати екзамени, тестування за цим напрямком, а не математику, фізику, географію тощо (як бажають батьки і більш потрібно учням для подальшого навчання, життя, працевлаштування – не всі вони йдуть в художники чи музиканти, це розвиток здібностей за інтересами, а не отримання знань по профілю звичайної сучасної школи). Разом з тим, в звичайній школі можуть створюватися (за потребою) спецкласи, але вони вже не так «жорстко» прив’язані до спеціалізації та більш гнучкі в питаннях задоволення освітніх потреб дітей.


Як наголошують освітяни, із загальною кількістю годин навантаження це не пов’язано, оскільки в спецшколі (спецкласі) просто проводиться внутрішній перерозподіл навантаження між предметами, загальні кошти на утримання закладу залишаються незмінними і від цього теж не залежать.


Разом з тим, сучасний загальноосвітній навчальний заклад є закладом профільного навчання, яке забезпечує можливості для рівного доступу учнівської молоді до здобуття загальноосвітньої профільної і початкової допрофільної підготовки, виховання особистості, здатної до самореалізації, професійного зростання й мобільності в умовах реформування сучасного суспільства. Саме такий заклад дозволяє враховувати індивідуальні особливості, інтереси і потреби учнів, відіграє важливу роль для формування орієнтації на той чи інший вид майбутньої професійної діяльності.


Саме з метою вирішення актуальних сьогоденних і стратегічних завдань освітньої сфери в соціально-економічному розвитку району, задоволення освітніх запитів населення і проводиться процес зміни статусів шкіл, зокрема перейменування Молочанської № 1, Кіровської, Новогорівської, Новопрокопівської спеціалізованих шкіл на загальноосвітні І-ІІІ ступенів.

 

 

Світлана Жулідова

Прочитано 1024 раз
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии