Погода в Запорожье на неделю


Масляна в Якимівці: "Масляна, воротися, до Великодня протягнися!"

Среда, 20 Март 2013 11:56
Оцените материал
(1 Голосовать)

Ще з давніх-давен в нашій країні відзначається таке свято, як Масляна. Шанобливе ставлення до народних традицій передається з покоління в покоління. І в цьому всі бажаючі могли переконатися минулої суботи, завітавши на ярмарок до райцентру.

В той день веселився і святкував якимівський народ, всі разом проводжали Зиму та зустрічали Весну. У день святкувань площа біля районного будинку культури була переповнена людьми: це і мешканці, і гості селища, які, мабуть, відчували у повітрі солодкі нотки тільки що приготованих млинців та звабливий аромат смачного гарячого чаю.

 

Особливу зацікавленість викликали намети, біля яких юрбилися люди. Там відвідувачів чекали кулінарні шедеври та виставки декоративно-ужиткового мистецтва. Унікальні презентації своїх територіальних громад підготували сільські та селищні ради з усього району. Не позаздриш членам журі, перед якими стояла нелегка задача: обрати най-найкращих з найкращих.

 

Святкові столи ломилися від всіляких страв: млинцеві торти, млинцеві курники, квіти, сконструйовані з млинців, закуски, смачнючі вареники, каша і багато іншого. А які начинки! Тут вам і млинці з грибами, м'ясом, ікрою, капустою, яблуками, сиром, з часником і стільки ще всього смачного. Золоті рученьки і винахідливість – ось, що вирізняє якимівських господарочок серед усіх.

 

На свято завітали почесні і завжди бажані гості – помічники народного депутата України А.В. Пшонки О.О. Вербицький, Л.С. Любим, М.Я. Пітоня, А.О. Казанцев, А.Л. Юрченко. Зустрічали гостей голова райдержадміністрації А.В. Блоха, голова райради Г.В. Подольний та селищний голова М.Є. Чишко.

 

Юний козак та дівчина-україночка вручили гостям запашний коровай, і не встигли ті його скуштувати, як навколо закружили у танку одягнені в українське вбрання якимівчаночки. В піснях, прислів'ях та приказках представили свою громаду, пригостили журі полтавськими манниками.

 

Вихователі дитячих садків селища виявилися справжніми майстринями. Вони власноруч виготовили обереги ляльки-мотанки, підкови, картини в техніці квілінг. А як багато малечі вистроїлося в чергу за яскравими повітряними кульками, які продав чині на очах у дітвори вдало перетворювали на казкові квіти та бантики.

 

Царський стіл накрила і Кирилівська селищна рада. Гостей зустрічав юшкою господар кирилівського намету – селищний голова І.В. Малєєв.

 

Смачними варениками порадували представники Якимівського професійно-аграрного ліцею. Всіх вразили шеф-кухар та його кухарочка, майстри виробничого навчання Юрій Лобков та Світлана Крам, які пригощали гостей смачними стравами. Щоб скуштувати вареничків із ліцею, вистроїлася неймовірно довга черга.

 

Члени журі з величезним задоволення куштували смакоту, і чим далі вони просувалися по святковій площі, тим важче їм було оцінювати всіх конкурсантів.

 

З розпростертими обіймами гостей і членів журі зустрічали і представники радивонівської громади. Радивонівські україночки та циганочки згадали, як у минулому році на Масляну наворожили, що Артема Вікторовича оберуть народним депутатом, і таки він ним став.

 

Веселими і запальними танцями вразили красуні з Розівки. Господиня "Пузатої Хати" Т.М. Кофанова від душі нагодувала всіх своїх відвідувачів, а млинці її власного приготування скуштували всі члени комісії (ще і по дорозі до Михайлівського району).

 

Маленький скоморох привів гостей до Новоданилівського намету. Хлібом із сіллю, музикою і піснями зустріли їх новоданилівці на чолі з головою сільради В.І. Данилюком. Поряд зі святковим столом стояв солом'яний бичок, який став незмінним експонатом для ярмаркових фотосесій.

 

Різноманітними закусками, млинцями зі смачними начинками прикрасили свій стіл володимирівці. Господар І.М. Лагода разом зі своїми дівчатами вдарили у бубен і закрутили в хороводі всіх членів журі. Натанцювавшись, ті покуштували смакоту володимирівських господарок.

 

Гаряченькими варениками із "Батьківської хати" традиційно гостей зустрічав батько давидівської громади Ю.В. Шило. Бажаючі залюбки поворожили на давидівських млинцях і ще раз впевнилися, що удача в цьому році їх переслідуватиме.

 

Вразили своєю яскравістю і унікальністю червоноармійці. З приходом Весни вітала гостей "Червоний командир" в будьонівці – сільський голова Т.В. Зологіна. І всім, хто завітав до них на гостини, роздавали рецепти щастя.

 

Весело гомоніли молодиці з Переможного, розповідаючи кумедну історію, як жінка чоловіка на ярмарку продавала. Так розповідали, що глядачі навіть купити захотіли. Гостей вразили і чудові рукотворні вишиваночки, власноруч виготовлені поробки і смакота, якою їх пригостили.

 

Завзято танцювали гості із горьківцями. Працелюбні красуні, окрім танцювального таланту, продемонстрували свої кулінарні здібності. Смачними стравами пригостили всіх бажаючих.

 

Від душі повеселилися гості з представниками Охрімівської громади: танці, жарти, співи. І не повірите, того святкового дня охрімівчани пригощали вареною кукурудзою. Як приємно було скуштувати взимку шматочок літа.

 

Не менш завзято зустрічала Весну і Чорноземненська сільська рада. Її представники досита нагодували гостей піснями, жартами, а родзинкою стали святкові млинці.

 

Неабияк вразили майстри шелюгівської громади. Вони привезли на ярмарок плетені з лози кошики, абажури, стільці та крісла, які покупці розмели на раз-два. Найбільше вразили всіх неймовірні мініатюрні макети сільськогосподарської техніки, яка вправно косила на звал золоте шелюгівське збіжжя. Роботою учнів місцевої школи захоплювалися всі – і якимівські школярі, що фотографували макети на мобільні телефони, і помічники народного депутата.

 

Всі старалися вразити і в них це вийшло. І все ж журі необхідно було визначити переможця. Почесні гості передали особисті вітання від народного депутата України Артема Вікторовича Пшонки і вручили заохочувальну премію від народного обранця радивонівській громаді.

 

Журі відзначило призами кожного з учасників конкурсу-презентації за яскраве, креативне висвітлення своєї території. Кириляни посіли перше місце, друге – Розівська і Новоданилівська сільські ради, а третє місце дружньо розділили між рештою територій.

 

Мешканці району мали змогу поспілкуватися з помічниками народного депутата, і того дня зі сцени слова подяки Артему Вікторовичу за всебічну підтримку районного спорту пролунали з вуст багаторазового чемпіона України, Європи, Азії та світу, червоноармійського богатиря Т.С. Косенка.

 

Від усієї душі народному обранцю, його помічникам і керівникам району за допомогу в складних життєвих обставинах її багатодітній родині подякувала Наталя Кім. Помічник народного депутата А.В. Пшонки О.О. Вербицький, вітаючи всіх зі святом Масляної, вручив пані Наталі сертифікат на холодильник.

 

Не можна не згадати і про те, що бажаючі могли подивитися виставки живописців М.Д. Соловйова та Ю.І. Соколаша, неймовірно гарні в'язані гачком вироби Г.В. Ярмолюк та плетені з бісеру картини В.І. Федорко.

 

Яскравими були виставки декоративно-ужиткового мистецтва, які підготували вихователі і вихованці Будинку дитячої та юнацької творчості, Дитячої музичної школи, районних шкіл.

 

Особливу увагу привертала експозиція Якимівського краєзнавчого музею. Охочі мали змогу взяти участь у безпрограшній лотереї, яка проводилася в шинку "Бібліомлинець". Дівчата-бібліотекарі частували млинцями, рецепти приготування яких, мабуть, вичитали в своїх найкращих книгах.

 

Родзинкою святкових частувань була розпарена, щедро приправлена шкварками, тепла як сонечко,

справжня якимівська каша, якою безкоштовно пригощала якимівців та гостей свята господиня кафе "Встреча" В.В. Овсяннікова. Її гороскопні млинці зацікавили всіх без винятку, хто був на святі.

 

З самого ранку і до завершення масового святкування присутніх на святковій площі біля районного будинку культури розважали художньо-самодіяльні колективи району: народне творче об'єднання хор "Ветеран", вокальна група районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, вокальний ансамбль "Любисток", народно-фольклорний вокальний ансамбль "Хітана", зразковий хореографічний колектив "Фантазія" та вокальний ансамбль "Азовські зорі".

 

Фінальним акордом стало спалення опудала Зими. Зиму провели достойно, чекаємо на Весну, яка принесе нам тепло, подарує ще більше гарного настрою та веселих посмішок. А першими ластівками, впевненими у щасті майбуття, стали молоді подружні пари Славка та Катрусі Віхляєвих і Євгена з Маргариткою Кеменчеджи, які отримали напутні батьківські слова і символи родючості та підкову на щастя від голови РДА А.В. Блохи.

 


К.ЄРМОЛОВА

Фото автора

За матеріалами газети "Слово трудівника"



NB: Більше фото дивіться у нашій фотогалереї

Прочитано 136 раз

Оставить комментарий

Убедитесь, что вы вводите (*) необходимую информацию, где нужно
HTML-коды запрещены

Расскажи о нас в Сети